Страници

четвъртък, 30 март 2017 г.

Агнешка дробсарма и супа за гарнитура

   Пролетта обикновено започва с нещо зелено в кухнята,първата набрана коприва или първия купен от пазара лапад.Но най-вкусна е моята пролет когато открием сезона на агнешкото месо,а дробсармата е нещо като върха на сладоледа.
  Сдобих се с агнешки комплект около два килограма,което е максимума според мен,защото по-голям вече няма да е агнешки.
   В моя комплект няма черва и шкембе (как звучи само),защото чистенето им не е лесно,а на мен не ми се занимава особено.
   Отделям и измивам много добре всяка част,особено сърцето което разрязвам тъй като там винаги има съсирена кръв.
   Целия комплект без булото и черния дроб сварявам в тенджера под налягане с малко сол.Времето е 25-30 минути на слаба степен.
   Никога не варете черния дроб,освен ако не обичате той да има сипкав вкус на тебешир.Черния дроб се запържва.Това го научих преди години от Ути Бъчваров и оттогава никой не избутва черния дроб от порцията си.
   След като се свари агнешкия комплект,го нарязвам на парченца.Аз обичам да се виждат и усещат,затова не ги режа много на ситно.

   Една част от сварения комплект и малко от бульона оставих за две порции супа,а останалото се превърна в чудна дробсарма.Така са я правили у дома от десетилетия,че и по назад във времето,така я приготвям и аз...
   Има рецепти,в които не импровизирам.Защо да променям нещо доказано вкусно,нали?



За дробсармата:
сварен агнешки комплект (без черния дроб)
черен дроб
глава стар лук
пресен лук - голяма връзка или две, по възможност с по-дълга зелена част
пресен или сух гюзум/джоджен - ако е сух една равна чаена лъжичка,ако е пресен нарязано на ситно един два стръка,защото аромата е доста силен
ориз - 1 чаена чаша
сол и черен пипер
олио - две-три супени лъжици
яйца -2-3броя
прясно мляко - непълна чаена чаша

В олио и малко вода задушавам нарязани главата стар лук и бялата част на пресния лук.
Прибавям нарязан на ситно черния дроб и го запържвам.
Добавям ориза,зелената част на лука,сол,черен пипер и гюзума.
Разбърквам добре и изсипвам в тава.
Добавям нарязан сварения агнешки комплект и заливам с три и половина чаши бульон.Ако няма толкова слагам и вода.
Слагам да се пече в загрята на 200 градуса фурна.
Малко преди да е готова дробсармата,ако не ви пречи че ще стане доста мазничка,сложете отгоре булото.Аз обикновено го нарязвам и го слагам на няколко места.
В купа разбивам яйцата с прясното мляко,посолявам.Заливката я преценявам според тавата,трябва да залее всичко,затова количеството яйца и мляко може да варира.
Заливам дробсармата и когато стегне заливката изключвам фурната.
Дробсармата е най-вкусна когато се яде след около половин час.Тогава е стегнала и се усещат всичките й аромати.
Сервирам с кисело мляко,зелена салата и пресен чесън.






За супата (аз направих съвсем малко,затова количествата са за две порции)
от сварен агнешки комплект без черния дроб - една купа нарязан на парченца
зелен лук - един стрък
зелен чесън - един стрък
ориз - 2 чаени лъжици
пресен магданоз
сол
яйце
кисело мляко
оцет
олио

Нарязвам бялата част на лука и чесъна и ги задушавам в супена лъжица олио и две супени лъжици вода.Не искам да изгарят, а да омекнат по-бързо.
Заливам според порциите с равни количества агнешки бульон и вода.Общото количество в моя случай е две купички течност.
Прибавям ориза.
Малко преди ориза да се свари добавям парченцата от сварения агнешки комплект,както и нарязани зелените части на лука,чесъна и магданоза.
Оставям да се вари докато омекне ориза.
В отделна купичка разбивам много добре яйце с две супени лъжици кисело мляко и една чаена лъжичка оцет.Взимам от супата,смесвам със застройката за да стане на същата температура и връщам в супата.
Оставям минута и спирам.
Понякога допълнително поръсвам с нарязани магданоз и пера лук.
Почти винаги поръсвам с прясно смлян черен пипер и разбърквам.



Ако историите,които разказвам и рецептите,които споделям ви харесват,заповядайте и във Фейсбук ще ми е приятно да се запознаем:



Няма коментари:

Публикуване на коментар