Страници

четвъртък, 2 март 2017 г.

Яхния с леща и картофи



     От доста време предпочитам червената леща.Най вече защото се приготвя за отрицателно време,не се налага да се накисва от предната вечер,има си вкус на леща и т.нат.
     Една от най-любимите ми рецепти е тази и ако не сте пробвали червена леща,а обичате да включвате и нови храни в менюто си,препоръчам ви да я опитате:

   Има дни обаче,в които правя и традиционната си нашенска леща,а последните пъти добавям и картофи и се получава чудна яхния.

Какво е необходимо:

леща - 1 чаена чаша
два моркова
три картофа
две скилидки чесън нарязани на тънки филийки
сол
червен пипер и стрита суха чубрица - по една равна чаена лъжичка
олио - 3 супени лъжици



Ако глинения гювеч ми е любим съд за фурната,то тенджерата под налягане ми е любимия съд за варене.Спестява ми много време във варенето,а после само довършвам ястието в обикновена тенджера.
Заливам с вода лещата от предния ден.
Когато започвам приготвянето,измивам няколко пъти и кипвам лещата поне веднъж.Водата изхвърлям, а лещата отново измивам.
Сварявам лещата в тенджера под налягане.
Варя 15 минути от момента на завиране.Не трябва да е напълно готова.
В друга тенджера слагам на дъното олио,пускам нарязаните скилидки чесън.Разбърквам ги колкото да си пуснат аромата,но не и да се запържат.
Прибавям нарязани на кубчета картофи и резенчетата моркови и разбърквам.Добавям вода само колкото да се покрият и оставям да се готви.
Когато картофите са почти готови,прибавям и лещата.
Поръсвам с чубрица и червен пипер,посолявам.
Добавям още вода според порциите и колко искам да е гъста яхнията.
Оставям на слаб огън да се готви до пълното сваряване на картофите.


Ако обичате леща,опитайте и тези кюфтенца от леща и червени печени чушки:



Няма коментари:

Публикуване на коментар