Страници

вторник, 7 март 2017 г.

Гъбена каша в постен вариант


     Много уважавам Жак Пепен като шеф-готвач.Много може да се научи от него и изобщо ми е интересно да го гледам как готви.Когато той използва гъби печурки в ястията си никога не пропуска да спомене,че когато си ги купува никога не взима пресни.Дори е казвал, че често ходи там където слагат да ги наречем преоценени плодове и зеленчуци и си взима оттам.Защото леко увехналите и потъмнели печурки имат в пъти по наситен вкус и аромат от пресните.Затова когато не ви пречи че са потъмнели,това са гъбите които ви трябват.Такива са и моите за тази най-обикновена гъбена каша.


Какво е необходимо /за две порции/:

гъби - 250 грама
червен пипер - 1 чаена лъжичка
брашно - 1 препълнена супена лъжица
олио - 1 супена лъжица
сол,черен пипер(по желание) и нарязан пресен магданоз

В сух загрят тиган изпичам брашното като бъркам непрекъснато.В момента когато започва да става златисто го махам от котлона.
В супена лъжица олио и толкова вода задушавам гъбите докато омекнат.Посолявам ги.
Поръсвам с червен пипер,разбърквам и заливам с вода за две порции.
Взимам от соса около две три супени лъжици,охлаждам го и в него добавям препеченото брашно.За разлика от суровото брашно това по трудно се разтваря,затова е важно соса който сте взели от готвещата се каша да е охладен.
Прибавям разтвореното брашно в ястието и оставям на бавен огън.
Оставям няколко минути да се сгъсти като разбърквам.
Посолявам кашата.
Разсипвам ястието и поръсвам с пресен магданоз за свежест.
Може да се поръси и с прясно смлян черен пипер.

Във варианта,в който не държа кашата да е постна олиото го заменям с масло.





Ако обичате гъби,пробвайте и тези рецепти:




Заповядайте при мен и във Фейсбук да си говорим за вкусни ястия и разходки по света и у нас

Няма коментари:

Публикуване на коментар