Страници

понеделник, 10 април 2017 г.

Зеленчукови кюфтенца



Какво е необходимо:

За кюфтетата:
настъргани моркови - една чаена чаша
настъргана тиквичка - една чаена чаша
настъргана целина - половин чаена чаша
пресен зелен лук - зелената част на два стръка
пресен магданоз - половин връзка
червен пипер- една равна чаена лъжичка
един белтък
брашно - две супени лъжици
сол - една равна чаена лъжичка
олио/зехтин за пържене

За млечния сос:
кисело мляко - четири супени лъжици
майонеза - една супена лъжица
магданоз - половин връзка
сол на вкус



  • Смесваме настърганите зеленчуци.Посоляваме и разбъркваме добре.Солта започва да действа и течността от тиквичките и морковите започва да излиза.
  • С ръце изтискваме зеленчуците и разбъркваме с белтъка и брашното.Добавяме нарязаните зелен лук и магданоз и червения пипер.Разбъркваме добре и с ръце или с лъжица загребваме от сместта и пържим в предварително загрята мазнина.Ако тигана е незалепващ не е необходимо много,но все пак трябва да има.
  • Пържим до златист цвят и готовите кюфтенца вадим върху готварска хартия.
  • Към кюфтенцата приготвих и млечен сос от кисело мляко,майонеза и много магданоз като обединяващ вкуса на кюфтетата и соса.

*Когато правих първата доза посолих накрая и сместта стана много рядка от което пое доста олио при пърженето,затова за втората посолих в началото и изтисках зеленчуците.
*Целината когато е свежа има много наситен аромат и затова не трябва да преобладава,нейното количество е добре да е по-малко спрямо останалите зеленчуци.






Няма коментари:

Публикуване на коментар