Страници

неделя, 30 април 2017 г.

Пенне с мляно месо на фурна или една преродена рецепта

 
 
    Когато в четвърти клас ми връчиха ключа на апартамента или по точно го вързаха на една здрава връв и ми го сложиха на врата,освен свободата да се прибирам сама се оказах и в положение да решавам какво ще обядвам.Едно от първите ястия,които си правих сама беше макарони (тогава всичко което днес наричаме паста или с отделните им имена си беше макарони) с кайма и кетчуп.През годините това ястие претърпя всякакви промени до момент в който абсолютно бях забравила за него.До днес...
    Това е един осъвременен вариант на моите първи макарони с кайма и кетчуп.


Какво е необходимо:

пенне(или друга паста) - 300 грама
смляно месо (телешко,свинско или смес) - 200 грама
доматено пюре - една чаена чаша
кетчуп - една супена лъжица
червен пипер - една супена лъжица
чубрица - една чаена лъжичка
черен пипер
захар и сол на вкус
олио/зехтин - две супени лъжици

яйце - 3 броя
прясно мляко - непълна чаена чаша
настърган кашкавал - една чаена чаша


  • Сваряваме в солена вода пастата.
  • В купичка размесваме много добре мляното месо с половин чаена чаша вода.Така докато я запържваме няма да се образуват големи бучки,а ще стане ситно раздробена.
  • В олиото,защото едно време нямаше зехтин задушаваме мляното месо.Разбъркваме докато я запържвате.Поръсваме със ситно стрита чубрица.В първите ми стъпки в кухнята нямаше други подправки освен чубрица и гюзум,затова използвах чубрицата.
  • Добавяме доматеното пюре.Тогава и сега е от смлени и консервирани в бурканчета домати.
  • Когато водата и от пюрето и от каймата се изпари добавяме кетчупа за сгъстяване на соса.
  • Поръсваме с червен пипер и черен пипер.Сол на вкус и захар ако е необходимо заради доматеното пюре.Разбъркваме добре.
  • Изсипваме сварената паста и малко от водата,в която е варена и разбъркваме добре.Оставяме една две минути на котлона да се смеси всичко.
  • Пресипваме в съд за печене и заливаме със смес от разбити яйца,прясно мляко и настърган кашкавал.
  • Печем на 200 градуса докато се образува коричка.Времето е около 15 минути.
  • Разбира се една гладна ученичка нямаше време да запича макароните, затова си ги сипваше така,поръсваше с натрошено бяло саламурено сирене,защото тогава нямаше пармезан и ги излапваше докато вземеше решение първо ще пише домашни или ще прави всички други по-забавни неща.
  • Готовата паста я оставяме поне 10-15 минути преди да сервираме.Това ястие се яде само топло,никога горещо.Вярвайте ми,имам дълъг опит с него.Дори повече го харесвам изстинало.
  • В днешни дни малко пресен босилек при сервиране добавя свежест на ястието.




Ако италианската кухня ви е на сърце,трябва да опитате и тези две класически салати:




Няма коментари:

Публикуване на коментар