Страници

вторник, 1 август 2017 г.

Родопски приключения - 2част - праисторически каманаци и древни светилища




    Родопите са такова едно планинско пространство,че който и участък да хване човек все ще намери какво да разгледа.Да не говорим,че само да стоиш и да поглъщаш родопска атмосфера пак е хубаво.
    Затова и в един слънчев почивен ден се отправихме отново натам.Набелязаните обекти този път си бяха съвсем туристически,т.е. решихме да не търсим неизвестното както правим в повечето случаи, а да разгледаме и повторим някои от най-известните забележителности.Да видим как се справят с туристите тези дни.
    Маршрута ни за този ден:


    В района на Кърджали има едни скали,които изглеждат наистина неземно.А някои са образували такива форми,че просто е невъзможно да не са свързани с някоя магическа сила или приказна легенда.Като Каменната сватба и Каменните гъби.
    Първо по пътя ни бяха гъбите.Минаваме често край тези красиви образувания,които честно казано повече ми харесват от вкаменените сватбари.
    Гъбите са се оформили преди много време,ама наистина много.Образували са се вследствие на вулканична подводна дейност, когато по нашите земи е било дъното на море. След оттеглянето на водата дъждът, слънцето и вятърът са дооформили образуванията в днешния им вид,а различните минерали са причина за цветните нюанси при някои от гъбките.Подобна е историята и на Каменната сватба и изобщо на всички причудливи фигури в целия район.С въображение освен гъби и сватбари,може да видите всякакви други форми и образи.









Перперикон.Преди цели 8000 години тук е имало мегалитно светилище.Ами прилича му да е свещено на това място. Особено с тези магически гледки от високо и във всички посоки.През годините и траките са си го харесали и са го направили свещен каменен град.След тях и римляните и византийците и така до 14 век когато турците са го унищожили.После следват години на почивка за тези свещенни камъни та до наши дни когато се превръща в едно от най-посещаваните места у нас.
    Едно от най-интересните неща,които прочетох за Перперикон,че тук е имало прорицалище (каква дума само,а?) към храма на бог Дионис. Та това именно прорицалище е било място където оракула гадаел и то не по зле от баш оракула в Делфи.А според легендите точно тук са направени две от най-големите предсказания на света.Че Александър Велики ще е велик завоевател и че римляните ще бъдат велика империя.Велика работа,браво оракуле! А самия обряд или гадаенето ставало като се изливало вино в светилището,запалвал се огън и според височината и вида на пламъка оракула изричал свещените прорицания.Е как да не иска човек да посети такова място с такава история скрита във всеки камък там.

Снимки от преди:(не за сравнение,а просто защото снимките са от две посещения с разлика няколко години).











И от последния път:








    Продължаваме на юг до последната точка на планираните посещения,Татул.Само светилища днес и естествено все уникални и интересни,но това е защото у нас прости и обикновени просто няма.Само напомням за онова,което изпълнява желания край Приморско (разказа за него е тук: Беглик Таш - мегалитът край морето,който изпълнявал желания ).
    Самият Орфей е забъркан с това място според различни легенди.Смята се,че точно тук е било негово светилище при това най-старото открито до сега.Целия този величествен мегалит,който се намира тук е един от най-големите и загадъчни по нашите територии.Особено най-високата част във формата на пресечена пирамида,нещо което не се срещало другаде според различните статии,които прочетох.
    Наоколо има различни олтари,ниши и кладенци,около които са намерени различни предмети свързани със жертвоприношения към тракийските божества.А целия комплекс освен светилището включва и крепост и като цяло е най-добре запазения по нашите земи.Изобщо много "най" има тук.







А в околностите има още и още,но за един ден толкова...


    Надявам се да има и Родопски приключения - 3та част,че и още и още,защото човек колкото пъти стъпи по тези земи,още докато е там иска да се връща.Ако ви е интересно,разгледайте още:






Ако историите,които разказвам и рецептите,които споделям ви харесват,заповядайте за още такива и в страничката на блога във Фейсбук:



Няма коментари:

Публикуване на коментар