Страници

събота, 30 септември 2017 г.

Имам Баялдъ,да си припаднеш по него

   Без да се замислям след таратора и шопската салата през лятото най-много обичам патладжан във всякакви варианти,но на първо място в тези варианти е ИМАМ БАЯЛДЪ.Припадам си за него,точно както е превода на това ястие "припадналия имам".Не знам от преяждане или от възторг е припадал въпросния имам,но ястието наистина си заслужава поне един припадък през летните месеци.




Какво е необходимо:

патладжан - два броя
лук - две глави според патладжаните
морков - един брой
скилидки чесън
домат
червен пипер
черен пипер
сол
олио
магданоз



  • Обелвам патладжаните,нарязвам на половинки,издълбавам ги и посолявам.Оставям да постои докато се отцеди от горчивия сок.
  • Една част от издълбаната част нарязвам на ситно,а останалата на филийки,които също посолявам и оставям да се отцеждат.
  • В олио изпържвам лодките патладжан и ги нареждам в тавичка.
  • В същото олио изпържвам тази част от издълбания патладжан,която нарязах на филийки. Тях си ги хапваме с кисело мляко или с оцет и чесън докато чакаме припадащите патладжани.
  • Докато пържа патладжана нарязвам лука на едро,моркова и домата на кубчета,чесъна на ситно.
  • В мазнината,ако е останала такава от патладжана (ако не е ,добавям) задушавам лука,моркова,чесъна и нарязаната на ситно вътрешност на патладжаните.За да омекнат по-бързо наливам лъжица-две вода.
  • Когато зеленчуците омекнат, прибавям нарязания домат,червен пипер,сол и черен пипер.
  • Накрая добавям нарязан магданоз.
  • Плънката я разпределям в лодките патладжан,като отгоре поставям филийка домат
  • Слагам в загрята на 200 градуса фурна да се пекат като наливам малко вода.Така докато се пече патладжана няма да изсъхне,а после ще се топи в уста.
  • Пека до готовност и оставям да изстине.Това е постно ястие и в никакъв случай не се яде вряло,а леко топло.


Хляба от фотосесията си го правя така:

Няма коментари:

Публикуване на коментар