Страници

петък, 8 септември 2017 г.

Голямата печена палачинка

    Наричана още Dutch baby pancakes,голяма германска/немска палачинка,палачинка на фурна и т.нат. Това е една много интересна идея за закуска и не само.Сервират я поръсена с пудра захар,сладко или просто с пресни плодове.И най важното,става бързо и на един път.
    Обикновено само краищата се надигат от тавичката,но при мен се получи много готина форма на една развълнувана палачинка.




Какво е необходимо: / тавичката ми е с диаметър 25см./

брашно - 1/2 чаена чаша
прясно мляко - 1/2 чаена чаша
яйца - 3 броя
масло - 2 супени лъжици
захар - 2 супени лъжици 
щипка сол
една ванилия
около една чаена лъжичка настъргана лимонова кора



Има си някои специфичности тази палачинка,не е само да се пльокне палачинкова смес в тавата и да се изпече.
  • Загряваме фурната на 200 градуса и слагаме тавичката,в която ще печем голямата палачинка.
  • Аз сложих изрязана хартия за печене за всеки случай.
  • Разбиваме яйцата,прясното мляко,захарта,щипка сол.Добавяме брашното,ванилията и настърганата лимонова кора.
  • Разбъркваме всичко много добре.
  • Вадим от фурната загрятата тавичка и слагаме маслото.Разклащаме тавичката за да се разтопи и разпредели маслото и изливаме палачинковата смес
  • Печем 15 минути на 200 градуса,а след това още 5-10 минути на 170.
  • Накрая наблюдавайте и ако започне да се препича,вадете от фурната.




Палачинката със цопнати в нея няколко боровинки:



За още споделени рецепти и разказани истории,заповядайте и във Фейсбук:
https://www.facebook.com/zakakvotoidae/

Ако тази мутирала палачинка ви харесва,ще ви хареса и този френски сладкиш:

Няма коментари:

Публикуване на коментар