Страници

сряда, 4 октомври 2017 г.

Пилешка супа за гладни ценители

   Правя супи най-различни и всичките ги обичам,защото аз съм човек на супата.Занасяли са се с мен,че и супа от пирони да ми дадат,ще си капна оцет вътре и ще си я изям с кеф.
   Някои супи са по-течни,други имат за цел да сгреят организма,трети са допълнение към менюто,други като тази,са гъсти и хранителни.С една купа и филия хляб и сте заситени за часове напред.
   И винаги се сещам за оня виц,защо се предписвала пилешка супа при грип.Защото те пилетата така са наблъскани с антибиотици,че супата директно си става лечебна Ха ха ха малко черен хумор за начало.



Какво е необходимо

половин пиле
два картофа
морков
зелена чушка
червена чушка
парче целина 
домат/доматена паста- 1 с.л.
дребни макарони
червен и черен пипер
сол
яйце
кисело мляко - 4с.л.
прясно мляко - 1 непълна ч.ч.
брашно - 2 с.л.
оцет
олио
магданоз


  • Сварявам пилето.Аз го варя в тенджера под налягане за 20 минути,слагам и сол за да се овкуси месото.
  • Нарязвам зеленчуците на кубчета и ги задушавам в лъжица олио и малко вода (без доматите).Не да се запържват, а да се задушат и да омекнат по-бързо при готвене.
  • Прибавям накъсано пилешко месо,разбърквам.
  • Добавям разтворена в малко вода доматена паста или нарязан на ситно домат.
  • Заливам с пилешки бульон разреден с вода 3:1.На три купи гъст бульон добавям една купа вода.Разбира се,може и само бульон.
  • Добавям макароните или каквато паста използвам (обикновено използвам фиде или начупени спагети,но идеята на тази супа да е много богата и хранителна,освен това така се сгъстява допълнително)
  • Оставям на слаб огън да се готви докато макароните и картофите омекнат.
  • Добавям нарязания магданоз преди да застроя супата,за да си пусне аромата.
  • Приготвям застройката.
  • Разбивам яйце с четири лъжици кисело мляко и две лъжици брашно (ако е запечено още по-добре).Добавям и една непълна чаша прясно мляко.
  • Добавям оцет около една супена лъжица и разбърквам добре.
  • Взимам от горещата супа и добавям при засторйката.Когато температурите на застройката и супата се оеднаквят,застройвам супата.
  • Оставям супата още няколко минути на котлона и в момента,в който ще заври изключвам.Това е заради яйцето и брашното.
  • Винаги оставям готовите супи десетина минути "да си починат" преди да сервирам.
* Количеството на различните зеленчуци е на вкус.Аз обичам повече картофи и червена чушка и по малко целина,но ако обичате други комбинации,действайте си с тях.
* През лятото използвам пресни зеленчуци,а за зимата специално за тази супа си замразявам нарязани на кубчета червени и зелени чушки.
* Когато се използва паста,тя допълнително сгъстява супата тъй като нишестето в нея си остава вътре,затова преценете как ви е на гъстота когато добавяте брашно в застройката.
* Застройката става още по-вкусна ако си имате препечено брашно.Понякога си правя някакво количество,което съхранявам в бурканче и използвам за супи.Приготвя се като в намазнен тиган се сложат няколко лъжици брашно и се бърка докато се запече.Това е момента когато стане леко златисто.Не трябва да става кафяво в никакъв случай.Идеално за сгъстяване на супи и яхнии.






За други рецепти и екскурзионни истории,заповядайте и във Фейсбук страничката на блога:

Няма коментари:

Публикуване на коментар