Страници

сряда, 25 април 2018 г.

Кюфтенца с бял сос


   
   Тези кюфтенца са много уважавани в моето семейство.Особено ги обичам през лятото, защото са много леки, ароматни и не се използва никаква излишна мазнина, освен тази която евентуално е в мляното месо и не се слага яйце или някаква част от него в белия сос.Разбира се всеки има различен вкус, но през годините това количество и тези точно подправки направиха тези кюфтенца едно от любимите ми ястия.На всичкото отгоре ми носят хубави спомени от моменти когато съм обядвала в закусвални или в стола на университета.Затова си ги наричам ретро, защото ми навяват ретро спомени.
   И нещо важно, в никакъв случай да не се бъркат с кюфтета-фрикасе, там нещата са съвсем различни и са обект на друга история и друг пост в блога.


   
Какво е необходимо:

една чаена чаша / вместимост 150 ml/ сварен ориз
половин килограм смляно месо
една чаена лъжичка кориандър
една чаена лъжичка черен пипер
три супени лъжици кисело мляко
две супени лъжици брашно
сол, ако няма в месото


  • Сварeният ориз трябва да се охлади.
  • Смесваме каймата с ориза, кориандъра и черния пипер. Сол, ако е необходимо и няма в смляното месо.
  • Оформяме кюфтенцата и ги оставяме в хладилника, за да се стегнат за минимум 30 минути. Целта е при варенето да не се разпаднат.
  • В тенджера с вряща вода пускаме кюфтенцата. Водата не трябва да е много, но трябва да ги покрива. Варим ги около 15 минути, или докато преценим, че са сварени, което зависи от големината им. Изваждаме ги от водата когато са готови.
  • Разбъркваме киселото мляко с брашното и правим сос, като сгъстяваме водата, в която са варени кюфтенцата.Нека кипне за секунда (важно е за да няма суров вкус на брашно) и веднага махате от котлона за да не се сгъсти прекалено.Връщате в соса кюфтенцата, като трябва да са добре покрити от соса.
  • Ако е необходимо, се посолява, но обикновено водата е достатъчно овкусена от кюфтенцата и подправките в тях.
  • Ако водата ви е повече и нямате нужда от много сос, махнете част от нея.
  • Оставете готовото ястие десетина минути за да може ароматите да се смесят и кюфтенцата да станат още по сочни от соса.


Допълнение за тези от вас, които искат още от тази рецепта:
  • Може да прибавите и други подправки към мляното месо, но опитайте поне веднъж само с кориандър и черен пипер, така стават много нежни и леки.
  • Във водата, в която се варят кюфтенцата може предварително да сварите зеленчуци като целина, морков, пъщърнак, стъбла от магданоз, които не забравяйте да извадите когато правите соса.Всъщност може да ги смелите и добавите, но тогава вече рецептата ще е съвсем различна, но е идея все пак, ако тази рецепта ви се вижда прекалено обикновена



Ако рецептите,които споделям и историите които разказвам ви харесват,заповядайте и във Фейсбук страничката на блога:

Няма коментари:

Публикуване на коментар