Страници

сряда, 11 ноември 2015 г.

Ябълков сладкиш от тетрадката на майка



   Добрата стара ябълка ни зарадва и тази година.Не дава вече много плодове,затова всеки ни е мил и скъп.Отделих няколко с идеята да направя щрудел или кекс с настъргани ябълки,който става много бързо и лесно и е много вкусен.Така се случи обаче,че случайно докато разгръщах една стара тетрадка с рецепти на майка попаднах на думата ябълки и се зачетох в рецептата.Винаги се забавлявам как си отбелязва откъде е рецептата,коя колежка я е дала и винаги има някакъв коментар "Добра е!", "Става за гости!" или "Добре е,но да се пече по-малко" и т.нат. На тази страница пишеше "Превъзходна!".За нещо превъзходно имах точно няколко превъзходни ябълки.
 
   Какво ви е необходимо за един малък сладкиш:
(моята форма е с диаметър 20см,за по големи увеличете количествата)

ябълки - 3 броя
бисквити (най-добре хрупкави, без дупка в средата) - 2/3 от пакета
масло - 80- 100 грама за сладкиша ( ако биксвитките не са маслени, носят на масло,ще се оплучи още по наситен вкус ) + 1 супена лъжица за намазване на формата за печене
яйца - 2 броя по големи
захар - 1 чаена чаша + 2 супени лъжици за ябълките
брашно - 1 чаена чаша
бакпулвер - 1 чаена лъжичка
ванилия - 1 брой
олио - 1 супена лъжица
пудра захар - 2 супени лъжици

  • Намазняваме добре формата за печене.
  • Нареждаме бисквитките плътно на дъното.Празните места запълваме с половинки.Ако имат шарка нека е отдолу.
  • Разтопяваме маслото за сладкиша и заливаме бисквитките.
  • Приготвяме кексовата смес, като разбиваме захарта с яйцата и олиото, прибавяме брашното с бакпулвера и ванилията.Ако е прекалено гъсто, прибавете малко вода.
  • В последния момент за да не потъмнеят се обелват, почистват и нарязват на кубчета ябълките и се бъркват със захар (2супени лъжици)
  • Плътно нареждаме ябълките върху бисквитките и заливаме с кексовата смес.
  • Печем в загрята на 180-190 градуса фурна около 35-40 минути като проверяваме.
  • Като всеки сладкиш с плодове в него, се пече по-бавно нищо че е малък.
  • Не се притеснявайте че става кафеникав сладкиша,това не се отразява на вкуса му.
  • Когато е готов го оставяме да се охлади,обръщаме и напудряме с пудра захар
  • *За по лесно,за да не се обръща го правя във форма с подвижна стена.Откопчавам и готово!
  • Ако бисквитките имат шарки пудрата захар трябва да е съвсем малко за да се откроява.







Няма коментари:

Публикуване на коментар