Страници

неделя, 14 август 2016 г.

Акве Калиде,трите нимфи разказват


 Какво е едно пътуване,без интересни спирки.Тази спирка се намира на няколко километра от Бургас в квартал Ветрен.То преди си беше село,дори се наричаше Житарово,но днес е важен бургаски квартал.Отбивате от главния път в посока Минералните бани и в края на улицата ще видите красив нов парк със зелени площи,фонтани,древни останки и една жълта сграда.
  Не можете да си представите колко ми е приятно когато случайно открия обект,който не само има интересна история,намира се недалеч от моето местообитание и се оказва,че от моята туристическа гледна точка е направен много добре.
  Пристигайки се оказа,че има разминаване между информацията,която бях прочела в Интернет за часовете на влизане.Бях си планирала да пристигнем така,че да вляза в 11.30.На място разбрах,че влизането е на кръгъл час.Няма да сме ние,ако няма поне едно недоразумение,нали?Затова се наложи да почакам.Имаше доста хора,група руснаци и такива като мен научили от някъде си и решили да си разнообразят почивката с малко история.Как обичам такива сродни души...
  До музея има магазинче с кафене,където си купувате билет и/или сувенирче и чакате часа си за влизане.Докато чакате може да разгледате откритите останки от стени,части от колони,каменни корита и други подобни и да прочетете кое какво е и защо е или просто да си постоите на пейка до фонтана.









  Историята разказва,че минералния извор, който се намира в землището на Ветрен е известен още от неолита.Тук са идвали на поклонение и за лечение хиляди хора,особено по времето на траките,защото на това място се е намирало"Светилището на трите нимфи",едно от най-известните по тези земи.Легендата за тези три нимфи,пазителки на горещия извор се преплита с много исторически личности и събития през вековете до момента когато светилището бива разрушено,а трите нимфи забравени.
  Музеят,който сега е изграден тук,представлява напълно реставрираната баня на султан Сюлейман,който научавайки за това място и неговите лечебни сили, построява голям комплекс.Повечето сте влизали в турска баня наясно сте как изглеждат.И тази е цялата облицована с мрамор,навсякъде е окрасена с орнаменти и рисунки и особено ефектно осветление.А в центъра се намира басейн,който изглежда така сякаш е пълен с кристално чиста вода,където всеки посетител очаква всеки един момент да се появят или нимфи или поне няколко жени от султанския харем.
  Днес в банята не се влиза по хавлия и налъми.Посетителите се приканват да поседнат на удобните възглавнички край стените и вместо да се мокрят да изслушат историята на извора и с помоща на анимирано филмче да се пренесат в легендата за нимфите и далечното минало.
  В музея са показани и намерените при разкопките различни накити и монети,както и принадлежности за баня от далечно и още по-далечно минало.
  Акве Калиде в момента може и да не е тракийско светилище,но за много хора минералната вода тук все още върши чудеса.Само докато чаках и се разхождах до чешмите с минерална вода, пристигаха десетки хора да си наливат от лековитата вода.Така,че трите нимфи отново имат работа.

















  А легендата за трите нимфи,която е водеща тема в този разказ гласи,че имало три нимфи,пазителки на свещения извор.Те обаче съгрешили и тъй като боговете рядко прощават такива своеволия,били наказани да пазят завинаги това място,само че като вкаменени статуи.Тези статуи съществували дълги години и били свидетели на много исторически събития и видели много исторически личности. От крале до султани,които идвали само заради едно,съкровището което нимфите пазели,извора с лековита вода.Ако искате да станете част от легендата,това се случва на всеки кръгъл час с билетче.

 Интересно е нашето черноморие,особено историята му свързана с траките.Всички тези светилища,които са се намирали тук карат човек да мечтае за машина на времето за да ги види на живо.Нимфи са се къпали в горещи извори,жрици и жреци за извършвали тайни е не толкова тайни ритуали и какво ли още не.
   На юг се намира другото интересно светилище край морето,където разказвам в този пътепис:

Беглик Таш - мегалитът на морето,който изпълнявал желания


Няма коментари:

Публикуване на коментар