Страници

неделя, 8 януари 2017 г.

До Малкото Търново и обратно

    Винаги ми е било интересно,защо това Търново е малко,но така и не бях търсила информация по въпроса.До момента,в който решихме да потеглим към този малък град.Най- изчерпателната информация (може да има и другаде разбира се) намерих в този сайт и на който му е интересно да прочете тук: Малко Търново.За останалите само споменавам,че има много версии и нито една не е абсолютно потвърдена.Някои казвали,че тук са се заселили хора от Великото Търново и го кръстили така заради родното си място.Други смятат,че тъй като в този район имало много тръни и селището започнали да го наричат "трън",но някои казвали ту трън,ту търн и се получило Търново.Но за да не е като другия град,го нарекли Малко Търново.
    В околностите на Малко Търново има доста за разглеждане,ако харесвате стари ама наистина стари останки.Светилища,гробници,пак светилища.До някои трябва повече подготовка за да се достигнат,още повече че са съвсем до границата.
    В Малко Търново задължително трябва да посетите музея.Ако разгледате музея,експонатите и снимките може да се каже,че сте видели целия район.Има някои наистина уникални снимки.Това,което не видяхме в околностите,го видяхме показано и разказано със снимки в музея.
















     На няколко километра от града се намира един параклис,наречен "Света Петка",който е много посещаван от хора от близо и далече заради лечебните свойства на водата от аязмото,което се намира близо до него.




    До Малкото Търново трябва да посетите и местността Петрова нива.Там има построена църква,която беше затворена,но имаше прозорци.
    Другото беше тишина,паметник и незабравена история.






Ако са ви интересни моите разкази с картинки,прочетете и другите в раздел ПЪТЕПИСИ,БЪЛГАРИЯ и НЕПОЗНАТАТА БЪЛГАРИЯ.

Заповядайте и при мен във Фейсбук:
https://www.facebook.com/zakakvotoidae/

Няма коментари:

Публикуване на коментар