Страници

четвъртък, 8 март 2018 г.

Загребала Манда вода и дала име на един от най-красивите градове в Европа,Загреб

   За автобусните екскурзии Загреб е една постоянна спирка.Която обаче не омръзва или може би аз реагирам така,защото много отдавна не бях спирала тук.В последните години обикновено прелитам над този прекрасен град.Но така се случи,че съдбата или по скоро една неочаквана екскурзия ме срещна отново с него.Но макар и кратка,тази поредна среща с този град ми остави едно добро чувство и беше един хубав завършек на цялото пътуване.

   За другите части на екскурзията съм разказвала вече:

Барселона - град,в който искам да се връщам 1ва част

Барселона - град,в който искам да се връщам - 2ра част

До Барселона и назад

Каркасон - в търсене на приказни герои и легенди

Монако,когато размера няма значение и Монте Карло - звук без гледки

   Загреб за туристите почти винаги започва от един фонтан,който не прилича на нормалните фонтани изригващи високо вода.Този е един такъв малък и напомня извор с бълбукаща и извираща от него вода.Това не е случайно,защото както туристическата програма,така и историята на града започва от това място.Фонтана Мандушевиц,а легендата разказва че владетеля на тези земи от много владетелски работи ожаднял и извикал на девойката Манда "Загреби Мандо вода" и ето ви Загреб.А на същия този централен площад има и статуя на този владетел,бан Йосип Йелачич.Историята казва за него,че причината да заслужи това централно място на площада е, че той освобождава селяните от крепостна зависимост и свиква първия хърватски парламент.


  Опознаването на града продължава с намиращия се наблизо метален макет на града,на който задължително трябва да се хвърли едно око,най малкото защото дава различен поглед на мястото където ще се разходим набързо.А и макетите винаги са по-интересни от една карта например.



      Пазари има навсякъде,Загреб не остава по-назад,като неговия най-известен и винаги присъстващ в обиколките е пазара "Долац".Сезонни плодове,много цветя и каквото има на един пазар си го има и тук.



   Винаги има какво още да се види освен задължителните забележителности.Фотоапарата не спира да снима и наляво и надясно.



   Едно от най-посещаваните места в Загреб е и едно от най-почитаните от столичани.Това е една запазена каменна порта,където днес има параклис на Дева Мария и много благодарствени молитвени плочи около нея.Оцеляла при пожар,иконата която се пази тук е почитана от много хора.Освен постоянното присъствие на туристи тук,винаги има молещи се хора търсещи успокоение и изцеление.



   Първото за което се сещам когато някой ми спомене за Загреб е една църква с покрив от шарени плочки.Църквата Свети Марк.Освен,че е красива,тя е била и много важна,защото дълги години всички важни човеци на града,преди да встъпят в своите длъжности са давали клетва пред олтара на точно тази църква.А така известният шарен покрив всъщност представя гербовете на Хърватска и Загреб.


   Разбира се като всеки уважаващ себе си град и Загреб си има катедрала,с едни високи високи кули,които се виждат от далече,далече.И понеже няма как да ги видите добре точно тези островърхи красиви кули,точно до катедралата има техни копия.А в катедралата щом влезете задължително погледнете в дясно на входа.Ще видите огромен надпис на създадената от Кирил и Методий глаголица.







   Много има за разглеждане в Загреб,но понякога и една кратка отбивка от пътя за дома ти оставя хубави спомени,така както се случи при мен този ден.







Ако историите,които разказвам ви харесват и рецептите,които споделям ви допадат,заповядайте и във Фейсбук страничката на блога,където се случват още повече истории и рецепти:

Няма коментари:

Публикуване на коментар